North London Community Recreation Centre & Library

February 14, 2009 at 12:08 am 4 comments

After many years of being underserviced in the recreation department, the YMCA, London Public Library and The City of London, have partnered to bring North London a Community center. The building was designed by Shore Tilbe Irwin & Partners in Association with Cornerstone Architecture. It will be a two story contemporary style building on a site just East of the Adelaide and Sunningdale intersection.

Plans call for;

  • 8,000 Sqf Library
  • 12,000 Sqf Fitness Center
  • Aquatics Center with six-lane 25metre pool + a leisure pool with adjustable floor and splash features.
  • Double Gymnasium
  • Five  multi-purpose rooms
  • Child mind room
  • Future trail system for pedestrians and cyclists

Not only will this facility be a first in North end of the city, it is also planned to be the first Sustainable (with possible LEED certification)Community Center in London. Some of the sustainable design features are

  • Protection of Open Space
  • Energy Efficient Design
  • Passive Solar Design
  • Green Roof
  • Water Conservation
  • Natural Light
  • Use of Local Materials

A few interesting details to note;

The library will occupy the southern most  portion of the building adjacent to Sunningdale Rd E. , it will feature large spans of glass to allow for passive light. The green roof will be over the library.

The Aquatics Center will occupy the space just north of the library on the east side of the building. This space is also planned to have as much natural light as possible, accomplished by large spans of glass on the East wall (facing the proposed SWM pond)

The Grand Lobby and welcome center seems to be a pretty interesting space that connects the library, the YMCA and the Aquatics Center. It is a two storey space with lots of natural light and windows looking into the Aquatics Center, the YMCA work out gym(on the second floor) and the library. The plans also show table seating as well as comfy lounge type seating in this space. 

The YMCA portion of the building will be separated onto two floors the first floor having double gym and multi-purpose rooms. The second floor is to have one of the most unique features of any gym in London, the “serrated” windows on the second floor of the west side seen in the plan are position so that those working out have a nice view of the Downtown (thanks to the location being in North London, which on this site in particular, is fairly higher in elevation than the downtown). There will also be a track which circles the double gym on the lower floor (see plans for details)

My Point of view – From and Urban Design Perspective

Personally I really like contemporary architecture so this building in my eyes is great, and the added fact that I might be a candidate for LEEDscertification make it all the better!I have to give props to the City for finally jumping on the Sustainable building band wagon-FINALLY!   However I do have to point out a few things that should have been addressed.. In times where city hall is pushing developers to create better a public realm with built form oriented to the street, this building has done a poor job! One thing the parking lot will still be a very dominant feature on the streetscape- on the plan it shows that it will actually be larger in width than the building itself! – 2nd the main entrance is focused on the parking lot! what’s up with that!? I don’t think people would decide not to go to the center if the door would have been 40 more steps from their cars- What about those who walk? bike or take the bus? Sure the design demonstrates what they call and “Active Forecourt” but how active will this space really be? seeing as there’s no focal point and it doesn’t lead anywhere- It would have been really nice to see the front doors right on Sunningdale. Then again creating this “Active Forecourt” or urban plaza is also a first for a city Community Center it could have been worse- there could have been no sidewalk connection with a just grass, a berm or even worse the PARKING LOT!

Now on to the MANY Images! 🙂 🙂 🙂

 

 

*JrUD

Advertisements

Entry filed under: London. Tags: , , , , , , , , , , .

CBC – Living City: A Critical Guide UPDATE UPDATE UPDATE!- Westmount Shopping Centre

4 Comments Add your own

  • 1. ldoto  |  February 14, 2009 at 3:37 pm

    This is one of the cool Community center in the city!!!!!!

  • 2. UPDATE - NLCRCL « Urbanity  |  February 19, 2009 at 12:43 pm

    […] ** THIS IS AN UPDATE FROM MY LAST POST ON NLCRCL […]

  • 3. Jane  |  January 2, 2010 at 4:11 pm

    Hoping the pool will be salt water like the beautiful facility in St. Mary’s. Has there been any confirmation on this? How could we find out?

  • 4. Jason  |  November 19, 2010 at 10:16 pm

    When is it gonna open???

    Looking forward

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


We are an urban design blog featuring news stories and ideas from London, Waterloo Region, and surrounding areas.
streetsblog.net

archives

blog information

  • 69,918 hits

%d bloggers like this: